Nederlands meest uitdagende adventure golfbaan

‘Ook ouders worden ongegeneerd fanatiek’

De Heen, april 2020 – Interview door Charlotte Balder

Adventure golfbanen zijn dé trend in Europa als het over familie-uitjes gaat. Compagnons Robbert en Jeroen Akkermans verrichtten onderzoek en met resultaat: zodra het van de overheid mag, openen zij Nederlands meest uitdagende Treasure Island Adverture Golf. Vijftien gloednieuwe banen verstopt in een overweldigende setting van piraten, weelderige beplanting, rots- en waterpartijen, een écht piratenschip en een donkere grot waar een waterval vanaf klatert. We bezoeken het gloednieuwe Treasure Island, waar jonge en oude avonturiers worden uitgenodigd om op ontdekkingstocht te gaan. Broers en ondernemers Robbert en Jeroen Akkermans vertellen over hun nieuwste publiekstrekker.

Maak vooral niet de vergelijking met mini-golf als je het over Adventure Golf hebt, reageert Robbert knipogend op de vraag wat Adventure Golf nu eigenlijk is. ‘Zie het liever als een avontuurlijke golfbaan met 15 banen, waar zowel het spel zelf als de prikkelende omgeving uitdagen. Per baan probeer je om de beurt het balletje met zo min mogelijk slagen in de hole te krijgen. De score houd je op een scoreformulier bij. Het is echt iets dat je met elkaar doet, bijvoorbeeld met je familie of vrienden. Juist doordat Adventure Golf op meerdere manieren verrassend en uitdagend is, is het voor zowel kinderen als volwassenen een heel leuke ervaring.’

Europees succes naar Nederland halen

Internationaal gezien staan Adventure Golfbanen al flink op de kaart. Door in Nederland als een van de eersten met een prachtige baan te komen, verwachten de broers ook hier een trend op gang te brengen. Jeroen: ‘Vijf jaar geleden waren we de eersten in Zuid-Oost Nederland met een Escape Room. Dat past bij ons: we volgen continu de internationale ontwikkelingen en lopen zo op de lokale troepen vooruit.’ Het afgelopen jaar deden Robbert en Jeroen het nodige onderzoek naar Adventure Golfbanen. Jeroen: ‘In andere Europese landen en in Amerika is het concept enorm in trek. We reisden naar Engeland om daar twaalf banen te bezoeken. Hier zagen we veel mensen met elkaar genieten – exact dat met elkaar in contact staan is voor ons bedrijf Akkermans leisure & golf zo belangrijk. Wij zijn op het platteland opgegroeid en willen het gevoel van vrijheid dat we van vroeger kennen graag delen. Juist nu dat de digitalisering zo’n grote rol speelt, doen mensen graag dingen samen. Adventure Golf werkt verbindend, je hebt contact met elkaar.’

Met waterpartijen, glooiende banen en een overweldigende piratensetting veel meer dan minigolf

Waarom is dit concept in Nederland dan nog amper bekend? vroegen de broers zich af. ‘Toen het zaadje in ons hoofd gepland was, werden we alleen maar enthousiaster. Maar we wilden het wel echt goed doen. Het mocht geen minigolfbaan worden.’ Jeroen licht toe dat het idee was een gethematiseerd parcours aan te leggen. Bestaande uit 15 banen van soms wel 17 meter lang, waar minigolfbanen soms maar 4 meter lang zijn. ‘Bij Adventure Golf word je elke baan opnieuw op een andere manier uitgedaagd. Het lijkt veel meer op een echte golfbaan met bunkers, water en hoogteverschillen. Daarbij is de omgeving zo mooi aangekleed, dat je je er ook zonder spel goed zou vermaken. Op en top beleving.’

Iedere baan maakt je nieuwsgierig naar de volgende

We hebben lang gezocht naar de beste banenmaker van Europa,’ vertelt Robbert, binnen het bedrijf verantwoordelijk voor onder meer het onderhoud. ‘Mensen kennen ons misschien al van onze 18-holes, par-3 golfbaan in De Heen. De kennis van het aanleggen en onderhouden van een golfbaan kwam van pas bij het ontwerpen van de Adventure Golf-baan. We begrijpen dat het irritant is als je de bal goed slaat, maar toch van z’n koers wijkt omdat er oneffenheden op de baan zijn. Ik ben zelf nogal fanatiek als het om spelletjes gaat, dan wil ik worden afgerekend op mijn techniek en niet op domme pech.’ Kwaliteit stond bij de aanleg centraal, het afwerkingsniveau moest optimaal zijn. ‘Maar ook de manier waarop de banen ten opzichte van elkaar zijn aangelegd is belangrijk. Je bent nog met een baan bezig, maar in je ooghoek zie je al een schatkist of en trekvlot staan dat je nieuwsgierig maakt naar de volgende baan.’

Contact maken met elkaar in een spel waarin je ongegeneerd fanatiek kunt zijn, genieten toch?!

Dat is het leuke aan het spel, vindt Jeroen: ‘Dat je ook als volwassene er volledig in kan opgaan. Natuurlijk is het heerlijk om een dag samen met de kinderen door te brengen. Als zij genieten, geniet je zelf ook. Maar je kan ook zelf even kind zijn, je laten meevoeren met het spel en ongegeneerd fanatiek zijn.’